Ne stidi se, pokaži zube!
Call Center 08-21h
Ako osetite bol u zubu, osetljivost na hladno ili slatko, onda može biti u pitanju karijes, koji nastaje kada bakterije iz hrane koja se zadrži na zubima dovedu do defekta u zubima razvojem karijesa. Može se pojaviti na svim površinama zuba, i to kod svih uzrasta.
Dobrom stomatološkom negom, uključujući pranje zuba, čišćenje koncem i redovne stomatološke preglede, možete sprečiti njegov razvitak, pa čak i onog lošeg, koji ume izazvati zubobolje, infekcije i vađenje zuba.
Iako se može desiti u bilo kom uzrastu, ipak je karijes kod dece najčešći, jer se može desiti da deca ne četkaju zube pravilno ili konzumiraju previše slatke hrane i pića.
Kod odraslih se najčešće pojavljuje karijesna lezija na površinama teško dostupnim za čišćenje ili na rubovima neadekvatnih ispuna. Kod njih takođe postoji veća verovatnoća da dođe do upale desni ili njihovog povlačenja.
Pošto karijes može uticati na sve slojeve zuba, postoje različite vrste karijesa u odnosu na stepen zahvaćenosti zubnog tkiva. Ukoliko napreduje, tada će lecenje karijesa biti otežano, te bi trebalo na vreme da primenite preventivne mere, da se ne biste našli u ovakvoj situaciji. Karijes napreduje kroz gleđ (površinski sloj), dentin (srednji sloj), pa do pulpe (najdublji sloj).
Karijes se može pojaviti na:
Glatkoj površini zuba: To su uglavnom površine lako dostupne za čišćenje I na njima se nešto ređe pojavljuje karijes. Ovo možete sprečiti pravilnim četkanjem, koncem i čišćenjem zuba. Ljudi u 20-im godinama često razvijaju karijes izmedju zuba i na njihovoj površini.
Кarijes u jamama i fisurama: Duboki useci na griznim površinama zuba su predilekciona mesta za zadržavanje hrane, a samim tim i za pojavu karijesa.. Propadanje jama i pukotina obično počinje tokom tinejdžerskih godina i brzo napreduje, te lecenje karijesa treba primeniti na vreme da biste očuvali zdravlje svojih zuba.
Zanima vas šta uzrokuje karijes? Mnogi faktori igraju ulogu u njegovom razvoju, te vam navodimo one koji su najčešći:
• Hrana bogata šećerima (voće, slatkiši, hleb, žitarice, gazirana pića, sok i mleko), pogodna je za akumulaciju bakterija koje dovode do razlaganja tvrdih zubnih tkiva.
• Taloženje hrane bez adekvatne higijene dovodi do formiranje lepljivog sloja na zubima koji se naziva dentalni plak i dodatno povećava mogućnost za stvaranje karijesa.
• Bez pravilnog četkanja i čišćenja koncem, kiseline u plaku rastvaraju zubnu gleđ, stvarajući šupljine ili rupe.
Кarijes površnog sloja (gleđi) gleđi obično ne izaziva bol ili simptome, ali je veća verovatnoća da ćete osetiti određene znakove kako karijes bude napredovao u dentin. Znaci karijesa uključuju:
• Loš zadah ili loš ukus u ustima
• Bol na hladno, slatko ili spontan bol
• Pojva otoka
• Crvenilo oko zuba
Bilo da pripadate mlađoj ili starijoj populaciji, svi vaši prirodni zubi mogu potencijalno razviti karijes. Kod dece je najčešći, jer mnogi mališani izbegavaju redovno pranje zuba nakon obroka. Da biste smanjili razvitak lošeg karijesa kod sebe ili svojih najmlađih, evo pogleda na faktore koji mogu povećati rizik za njihov nastanak.
Sledeći spisak faktora, koji izazivaju karijes, možda vas podstakne da ga sledite, i tako poboljšate zdravlje svojih zuba. Neki od najčeščih faktora su:
Lečenje zavisi od težine karijesa, a efikasni tretmani uključuju:
Pravilnom oralnom higijenom, uključujući redovno četkanje i čišćenje koncem, možete se osloboditi plaka i kiselina koje izazivaju karijes. Kod dece, pa i odraslih, veoma je važna dobra nega zuba i desni koja uključuje:
U stomatološkoj ordinaciji Dental Plaza možete biti sigurni da je zdravlje vaših zuba naš glavni prioritet. Počevši od vašeg sveobuhvatnog pregleda, ponudićemo vam detaljan pregled zuba radi izuzetnog oralnog zdravlja. Za više informacija o našim uslugama, budite slobodni da nas kontaktirate na mejl: [email protected].
Imate pitanja?
Naš tim je tu za vas
Pitajte nasAko osetite bol u zubu, osetljivost na hladno ili slatko, onda može biti u pitanju karijes, koji nastaje kada bakterije iz hrane koja se zadrži na zubima dovedu do defekta u zubima razvojem karijesa. Može se pojaviti na svim površinama zuba, i to kod svih uzrasta.
Dobrom stomatološkom negom, uključujući pranje zuba, čišćenje koncem i redovne stomatološke preglede, možete sprečiti njegov razvitak, pa čak i onog lošeg, koji ume izazvati zubobolje, infekcije i vađenje zuba.
Iako se može desiti u bilo kom uzrastu, ipak je karijes kod dece najčešći, jer se može desiti da deca ne četkaju zube pravilno ili konzumiraju previše slatke hrane i pića.
Kod odraslih se najčešće pojavljuje karijesna lezija na površinama teško dostupnim za čišćenje ili na rubovima neadekvatnih ispuna. Kod njih takođe postoji veća verovatnoća da dođe do upale desni ili njihovog povlačenja.
Pošto karijes može uticati na sve slojeve zuba, postoje različite vrste karijesa u odnosu na stepen zahvaćenosti zubnog tkiva. Ukoliko napreduje, tada će lecenje karijesa biti otežano, te bi trebalo na vreme da primenite preventivne mere, da se ne biste našli u ovakvoj situaciji. Karijes napreduje kroz gleđ (površinski sloj), dentin (srednji sloj), pa do pulpe (najdublji sloj).
Karijes se može pojaviti na:
Glatkoj površini zuba: To su uglavnom površine lako dostupne za čišćenje I na njima se nešto ređe pojavljuje karijes. Ovo možete sprečiti pravilnim četkanjem, koncem i čišćenjem zuba. Ljudi u 20-im godinama često razvijaju karijes izmedju zuba i na njihovoj površini.
Кarijes u jamama i fisurama: Duboki useci na griznim površinama zuba su predilekciona mesta za zadržavanje hrane, a samim tim i za pojavu karijesa.. Propadanje jama i pukotina obično počinje tokom tinejdžerskih godina i brzo napreduje, te lecenje karijesa treba primeniti na vreme da biste očuvali zdravlje svojih zuba.
Zanima vas šta uzrokuje karijes? Mnogi faktori igraju ulogu u njegovom razvoju, te vam navodimo one koji su najčešći:
• Hrana bogata šećerima (voće, slatkiši, hleb, žitarice, gazirana pića, sok i mleko), pogodna je za akumulaciju bakterija koje dovode do razlaganja tvrdih zubnih tkiva.
• Taloženje hrane bez adekvatne higijene dovodi do formiranje lepljivog sloja na zubima koji se naziva dentalni plak i dodatno povećava mogućnost za stvaranje karijesa.
• Bez pravilnog četkanja i čišćenja koncem, kiseline u plaku rastvaraju zubnu gleđ, stvarajući šupljine ili rupe.
Кarijes površnog sloja (gleđi) gleđi obično ne izaziva bol ili simptome, ali je veća verovatnoća da ćete osetiti određene znakove kako karijes bude napredovao u dentin. Znaci karijesa uključuju:
• Loš zadah ili loš ukus u ustima
• Bol na hladno, slatko ili spontan bol
• Pojva otoka
• Crvenilo oko zuba
Bilo da pripadate mlađoj ili starijoj populaciji, svi vaši prirodni zubi mogu potencijalno razviti karijes. Kod dece je najčešći, jer mnogi mališani izbegavaju redovno pranje zuba nakon obroka. Da biste smanjili razvitak lošeg karijesa kod sebe ili svojih najmlađih, evo pogleda na faktore koji mogu povećati rizik za njihov nastanak.
Sledeći spisak faktora, koji izazivaju karijes, možda vas podstakne da ga sledite, i tako poboljšate zdravlje svojih zuba. Neki od najčeščih faktora su:
Lečenje zavisi od težine karijesa, a efikasni tretmani uključuju:
Pravilnom oralnom higijenom, uključujući redovno četkanje i čišćenje koncem, možete se osloboditi plaka i kiselina koje izazivaju karijes. Kod dece, pa i odraslih, veoma je važna dobra nega zuba i desni koja uključuje:
U stomatološkoj ordinaciji Dental Plaza možete biti sigurni da je zdravlje vaših zuba naš glavni prioritet. Počevši od vašeg sveobuhvatnog pregleda, ponudićemo vam detaljan pregled zuba radi izuzetnog oralnog zdravlja. Za više informacija o našim uslugama, budite slobodni da nas kontaktirate na mejl: [email protected].